svētdiena, 2015. gada 15. novembris

Cepumu receptes un cepšana ar bērna līdzdalību

Recepte 2015 rudenim 


Dzeltenie gardumiņi
Ķirbis, pusīte neliela ķirbja, sasmalcināts ~2 krūzes.
Cidoniju sīrupa 150ml
Saldums no medus 2ēd.karotes un/vai žāvēti augļi – rozīnes, dateles.
Taukumiņš no eļļas, ~80ml olīveļļas
Milti auzu un kukurūzu milti, ap puskilogramu, bet to daudzums atkarīgs no ķirbja slapjuma, liek tik daudz līdz mīkla saveļas vienā pikā. (mēs nelietojam kviešus)
Kopā satur 2 olas, ko es aizvietoju ar 2ēd.k. kartupeņu cietes bez kaudzes un/vai ēd.karoti čia sēklas aplietas ar 60ml karsta ūdens.
Pufīgumam pievieno paciņu cepampulveri.
Garšai var variēt: kokosa skaidiņas vai sezama sēkliņas

Ķirbis (nomizots, sagriezts) + cidoniju sīrups (150ml) + medus (var arī žāvētas dateles vai rozīnes) - sasmalcina putriņā. Maisa iekšā miltus + cepampulveri un eļļu. Mīca līdz mīkla saveļas vienā pikā, var velt bumbiņas plaukstās, saplacināt un liek uz cepampapīra. Var dekorēt ar brūklenīti un pirms cepšanas apsmērēt ar eļļu vai olu. Liek cepties uz 25 minūtēm.





Cepumu pagatavošana, ja mājās ir zīdainis:
Iemidzini bērnu, nogaidi 15-20min, lai bērns iemidzis ciešajā miegā un lavies uz virtuvi. Laicīgi sameklē visu nepieciešamo: lielo bļodu, rīvi, pannu, cepampapīru, produktus utt. Un saliec pa ķērienam. (10 min) Nomazgā, sagriez, nomizo ābolus un ķirbi. (4min) Sāc rīvēt... un, ja bērnam šī tomēr nebūs garā diendusa, vari visu likt malā un doties viņu pabarot. Autiņi jāmaina? Kāds tur brīnums... vai nu mazais iemieg un atkal var aizlavīties uz virtuvi vai ieliec istabas krēsliņā un ņem līdzi uz virtuvi. (vidēji 30 min) Noliec mazo tālāk no plīts un darba virsmas, lai nekas neuzbirst. Nu tā – viss sarīvēts, pievieno pārējos produktus, rūpīgi izmaisi, pagaršo vai salds gana. (8min). Mazajam palicis garlaicīgi – iedod mantiņu. Atkal pamodies- nes tomēr sev līdzi. (3 min). Iededz cepeškrāsni un sāc krāmēt uz pannas. Iespējams, ka tas jādara ar dziesmu vai vismaz runāšanos ar bērnu, kurš vēro kas notiek. (8 min) Liek cepties uz ~25 min. Pa to laiku, ja neticamā kārtā bērnam neko nevajag, vari sakārtot virtuvi, bet visticamāk ir jāņem mazulis uz rokām, jāpaskatās spogulī vai ārā pa logu un virtuvē bija silti – vajag mazliet pabarot/padzirdīt. Kad izcepies – noliec bērnu drošā vietā un izņem no plīts gardumu.Pusotra stunda vismaz..“tik vien izdarīji? Cepumiņus izcepi?
Pagatavošana, ja palīdz trīsgadnieks:
Saģērb sevi un bērnu drēbēs, kuras pēc tam bez pārdzīvojumiem mazgāties. Virtuvē asumus un plīstošas lietas noliekam tā tālāk. (10 min) Sameklē visu nepieciešamo: lielo bļodu, rīvi, pannu, cepampapīru, produktus utt. Un saliec pa ķērienam (sev pa ķērienam). (10 min) Olu un miltus noliec bērnam neaizsniedzamā vietā. Mazgājiet ķirbi un ābolus, process var ievilkties... viegli saslapinājās? Dažiem var iestāstīt, ka drīz izžūs un turpināt strādāt, bet iespējams nāksies uzvilkt sausu krekliņu. (8 min) Kamēr mizojat, dodiet bērnam spēlēties ar mizām vai nozīmējiet viņu par galveno mizu izmešanā. (5min) Kamēr rīvējat, uzmaniet miltu paku un pārbaudiet vai ola vēl ir drošībā. Bērnam var iebērt bļodā sēklas un žāvētos augļus ar ko padarboties. (8min), ja nu tomēr olas nenosargāji, tad novākšana +4-8min. Pirms visu likt bļodā un samaisīt, pārbaudiet vai bļodā nav kāds klucītis vai cita neparedzēta sastāvdaļa. Maisīt bērnam patīk... esi pacietīga, reti kuram bērnam sanāk akurāti. Kamēr mazais maisa, sagatavo pannu, iededz cepeškrāsni. (15 min) Ja abiem pacietība atļauj, katrs ņem gatavo masu un krāmē uz pannas – formai nav lielas nozīmes – tas garšu nebojā. (15 min) Ļoti bieži tieši brīdī, kad visiem rokas netīras, vajag padzerties vai uz tualeti... aizņems vidēji 4min, ar noteikumu, ja izdosies laicīgi nomazgāt rokas, pirms mīkla ir visur. Kad viss salikts, ar vienu aci un roku uzmani, lai bērns nepieskrien pie krāsns, ar otru liec cepties. Nākamo ~ 25 min laikā jācenšas sakārtot virtuvi un pārģērbt bērnu, iespējams arī sevi. Pie gardumu izņemšanas no krāsns labāk bērnu tuvumā nelaist... dodiet pieskatīt citiem vai uz to brīdi iedodiet, ko interesantu darīt. (trīsgadnieku mammām noder, ja ir slēptuve ar "kaut kas neredzēts vai īpašs" un "kaut kas garšīgs, ilgi izsaiņojams" :)


Pusotra stunda vismaz.. “tik vien izdarīji? Cepumiņus izcepi?”

Un patiesībā es cepu kopā ar trīsgadnieku un trīs mēnešus vecu mazuli. Mēs cepām vairākas pannas un process ievilkās uz pāris/trīs stundām... 
Recepte:
Ķirbja gardumi rudenim
(Garšos arī tiem, kuriem negaršo ķirbji... veselīgs našķis visai ģimenei rudenīgos vakaros)

Ķirbis rīvēts 3glāzes (iesaku muskata ķirbi)
Ābols rīvets 1 glāze
1 ola (vai to aizstājam ar 1ēd.k kartupeņu cietes)
Saldumam: 1/2 glāze rozīņu un/vai aprikožu,kokosriekstu skaidiņas un/vai 2-3ēd.kar. brūna cukura, un/vai sasmalcinātas dateles - improvicējam!
Sēklas visdažādākās 1/2 glāze (5sēklu maisījums vai saulespuķu sēklas, sezams, ķirbju sēklas u.c.)
Milti ~ 6 ēd. karotes (atkarīgs no ķirbja un ābolu sulīguma) var rupjos rudzu, var auzu miltus vai kukurūzu miltus... var izvēlēties vienus vai jaukt kopā.
-- ja taisa cepumus, liek klāt auzu pārslas ~1 glāzi un tikai 2 ēd. karoti miltu (sekojiet mīklas konsistencei)

 Nomazgā, nomizo ķirbi un ābolu - sarīvē tos uz rupjās rīves, pievieno olu (vai cieti), žāvētos augļus un/vai cukuru, sēklas, kā arī miltus un/vai auzu pārslas. Masai jāsanāk biezai, stingrai, ja ir sausa – gala produkts būs drūpošs (labāk pierīvē vēl ābolu). Mīklai jānostāvas kādas 20-30minūtes.


Kārto uz pannas, kam uzklāts cepampapīrs. Var klāt masu ~ 1cm biezumā un cept kā sacepumu. Var likt ar ēdamkaroti apaļus cepumiņus. Cep 20-30 min cepeškrāsnī.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru