otrdiena, 2015. gada 17. novembris

Plastilīns un pirkstiņkrāsas


Plastilīns
  Vajadzīgs:

5 ēdamkarotes miltu, smalkie, kviešu (bez kaudzes)

5 ēdamkarotes sāls, smalkā

1 tējkarote eļļas, jebkura cepamā vai aromātiskā

0,5 tējkarotes glicerīna

0,5 tējkarotes citronskābes (nav obligāti, bet, ja mākslu grib izkaltēt un saglabāt, tad tas ir konservants)

50-60 ml ūdens

Sajauc visas sausās sastāvdaļas, pielej eļļu, glicerīnu un pakāpeniski, maisot pielej ūdeni. Izmīca kārtīgi, ja vēl ķīp pie rokām, tad pievieno vēl šķipsniņu miltu, ja nedaudz drupens - saslapina rokas un turpina mīcīt. Jāuzglabā hermētiskā traukā, pārtikas plēvē vai maisiņā.

Ja plastilīnu vēlaties dažādās krāsās, tad pie ūdens var piejaukt kādu krāsu – nedaudz guaša krāsas vai pārtikas krāsvielas, bet 1/3 tējkarotes guaša rokas tā nesakrāsos kā pilīte pārtikas krāsvielu. 
Bērni labprāt spēlējas ar baltu un izveidojuši kādu figūriņu, to var sakaltēt un nokrāsot.
Šī plastalīna "pazaudētie"krikumiņi sakalst ātri un ir viegli saslaukāmi.

Veidošanas procesā dodiet sviesta nazīšus, dakšiņas, trauciņus, formiņas... spēļu virtuvītes traukus vai īstos. bērnu fantāzija un roku veiklība katrā vecumā būs cita, bet šis plastilīns ir piemērots arī vismazākajiem, jo tas ir izcili negaršīgs - neēdīs :)






Pirkstiņkrāsas



Vajadzīgs:

1/3 krūzi miltu

2 ēdamkarotes cukura

1 tējkaroti sāls

2 krūzes ūdens

Krāsas – vai nu dabiskas izcelsmes, piem., biešu, burkānu, plūškoka u.c. sulas. Var izmantot nedaudz guašu krāsas vai arī pārtikas krāsas.

Kā arī trauciņus, kuros krāsas iepildīt (ar vāciņu).

Vispirms visas sastāvdaļas samaisa katliņā, tad uz mazas uguns karsē apmēram četras minūtes, lēnā garā maisot, lai “nepievelk” pie katla dibena. Masa kļūst vijīga, mazliet staipīga un klīstera konsistencei līdzīga. Praktiskas dabas ieteikums: katliņu izmazgāt pēc iespējas ātrāk, lai pēc radošajiem darbiem var baudīt padarītā darba augļus un gaidīt, kad nožūst krāsa, nevis kasīt nost mīklas masu no katla sieniņām.



Masu atdzesē. Iekrāsot un lietot var arī siltu. Krāsas spilgtumu raugās, cik košu katrs vēlas un cik var “izspiest” no dabīgām krāsvielām, bet ar guašu būs diezgan spilgti. Veikalā nopērkamās pirkstiņkrāsas izžūstot arī nav spilgtas. 

Krāsas ir diezgan biezas, tās var uzklāt vai uzpilināt uz papīra biezā slānī un darbiņš žūs vismaz diennakti, bet pēc tam ir interesanti reljefains, ilgi saglabājas, interesanti taustīt.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru